flower flower
WageningseWeelde

Goed doel

De groene Wageningse Weelde zegeltjes zijn inmiddels een begrip. Volle spaarkaarten staan garant voor mooie en lekkere cadeaus uit de regio. Maar u kunt uw zegels via de Goede Doelen potten in de winkels ook schenken aan een lokaal goed doel. Zo zijn met de opbrengst van 2009 Wageningse bijenhouders geholpen om bloemenweiden en een prachtig bijenhotel te realiseren. Met de opbrengst van 2010 werd voor twee jonge Wageningse lakenvelder trekossen het onderhoud en een trainingsprogramma gefinancierd en werden twee fraaie houten banken op de Wageningse Eng geplaatst. En met de opbrengst van 2011 werd het Hospice Wageningen-Renkum ondersteund. Zo zoeken we elk jaar een goed doel voor uw zegels.

Tip ons voor een goed doel!

Goed doel van 2011

Goed doel van 2010

Goed doel van 2009

Goed doel 2009: Bijen


Het gaat het niet goed met de bijen. Dat is niet allen slecht nieuws voor insectenliefhebbers en imkers, maar voor ons allemaal. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van een flink aantal gewassen. Zonder bijen geen appels, kersen, courgettes, sperziebonen en nog veel meer.
Waarschijnlijk zijn meerdere factoren de oorzaak van de achteruitgang van de bijenstand.
Al decennia hebben bijen het moeilijk door het pesticidegebruik en steeds minder geschikte bloemen, met name in de nazomer. De laatste jaren zijn ook een aantal ernstige bijenziekten opgedoken, waar verzwakte volken geen weerstand tegen hebben.

Ook met de wilde verwanten van onze honingbij gaat het niet goed. Dit zijn veelal solitaire bijen die nestjes maken in de grond, holle plantenstengels of gaten in hout. Naast achteruitgang als gevolg van pesticidegebruik en minder geschikte bloemen, zijn er minder nestgelegenheden in onze opgeruimde omgeving.

Een duurzame landbouw met weinig of geen gebruik van pesticiden en een grote diversiteit aan bloeiende planten binnen en buiten landbouwgebieden zijn een goed leefmilieu voor bijen en is precies het doel van Wageningse Weelde. Daarom is besloten om met het geld van de geschonken Wageningse Weelde zegels te proberen iets te doen voor de bijen in onze omgeving. In samenwerking met Wageningse bijenhouders en het Bijenhuis zijn er al een aantal perceeltjes op De Eng ingezaaid met bijvriendelijke bloemen. Dit is goed voor bijen en nog veel meer (nuttige) insecten. Verder komt er deze winter een bijenmuur voor solitaire bijen in het Arboretum Belmonte en een aantal bijenblokken op De Eng.

U kunt ook zelf iets doen voor de bijen

  • Een stukje van uw tuin inzaaien met bloemenmengsels die goed zijn voor bijen
  • Vaste planten neerzetten waar bijen van houden
  • Om solitaire bijen te helpen een bijenblok ophangen, te koop bij Buys&Ko en Kardoen
Zadenmengsels, bijenhuisjes en -blokken en andere bijengadgets zijn te koop bij het Bijenhuis aan de Grintweg of via www.bijenhuis.nl. Voor informatie over het houden en zorgen voor bijen zie www.bijenhouders.nl

U kunt ook toch nog zelf zegels gaan plakken en 2 volle spaarkaarten inruilen tegen een bijenhuisje of -blok.
Molen Glas
Ontwerp: Annemarie de Koeijer
Realisatie: Loogiekaas